Önemli bir gelişme, adım, haber:
*** Web’in mucidi olarak anılan Tim Berners-Lee, tüm dünyayı ‘dijital bir distopyaya’ sürükleyecek tehditler olarak tanımladığı siyasi manipülasyon, sahte haber, mahremiyet ihlali ve diğer kötücül güçlere karşı interneti korumak amacıyla küresel bir hareket başlattı.
‘Web Sözleşmesi’ adı verilen hareket “Sahip olduğumuz interneti hepimiz inşa ettik. Geleceğini garanti altına almak da hepimize düşer” ana fikri etrafında şekilleniyor.
Hareket; hükümetleri, şirketleri ve bireyleri, interneti suiistimalden korumaya ve insanlığa faydasını garanti altında almaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
İngiliz Guardian gazetesine bir açıklama yapan Web’in mucidi Tim Berners-Lee, “Bence, insanların internette kötü şeyler olduğuna dair korkuları haklı olarak gittikçe büyüyor. Eğer web’i olduğu gibi bırakırsak pek çok sey ters gidecek. Eğer işleri tersine çevirmezsek dijital bir distopyayla sonuçlanabilir. İhtiyacımız olan web için 10 yıllık bir plan değil, web’i şu anda dönüştürmeye ihtiyacımız var” dedi.
***
WEMB Doktrini’nin [1] yaratıcısı Hans von Aiberg, WEMB Etiği’ni (“Benim olan senindir”) anlatırken, WWW’nun bulucusu Tim Barners’ı (Timothy) örnek göstermiş ve “Patent almamak Allah’ın en sevdiği infaktır” demişti.
Bakınız, Tim Berners-Lee ile ilgili bir yazı:
***
WEB’İN 10.000 GÜNÜ
Selim Şumlu, 1 Ağustos 2016
PC Net dergisi
80’li yıllarda internet, akademisyenlerin ve bilgisayar uzmanlarının mekanıydı. Sıradan insanların internete erişme olanağı pek olmadığı gibi, erişebilseler bile bu kadar karmaşık bir sistemi kullanmaları çok zordu. Bilim insanları interneti genellikle birbirine dosya göndermek için kullanıyordu ama bilimsel makalelerin ‘yayımlanmasını’ ve isteyen herkesin o içeriklere ulaşmasını sağlayan pratik bir sistem, yani bugün tek bir tıklamayla sayfadan sayfaya atlamamızı sağlayan web, henüz yoktu.
12 Mart 1989’da, o sıralar Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) çalışan İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee, linklerle birbirine bağlanan bir bilgi sistemi fikrini ortaya attı. Müdürünün onayıyla bu sistemi geliştirmeye başladı. Önce ‘Bilgi Ağı’ (Information Mesh) ve ‘Bilgi Madeni’ (Information Mine) adlarını düşündüyse de sonunda ‘Dünyayı Saran Ağ’ (World Wide Web) adında karar kıldı.
Bugün kısaca WWW veya web dediğimiz bu sistem sayesinde dünyadaki neredeyse her şey değişti…
Bu yazıyı yazdığım 28 Temmuz 2016’da web’in 10 bininci gününü kutladık. Bana göre yakın tarihimizin en önemli mucitlerinden biri olan Tim Berners-Lee’ye minnettarlığımı Twitter aracılığıyla sundum önce. Web olmasaydı Twitter olmayacaktı elbette. Ancak Berners-Lee, web’i icat etmek dışında, insanlığa bir güzellik daha yaptı: Web’in patentini almadı. Zengin olabilirdi ama onun yerine bilgiyi özgürleştirmeyi seçti.
World Wide Web’in patenti olsaydı bugün muhtemelen herkese açık bir WWW yerine birden fazla ticari web olacaktı. Lisans ücretleri çok yüksek olacağı için o web’ler muhtemelen sadece birkaç şirketin tekelinde olacaktı. Aylık bir abonelik ücreti ödeyerek sadece abone olduğumuz web’deki sitelere girebilecektik. Web sitesi kurmak için de lisans ücreti ödeneceğinden bilgi paylaşımı çok kısıtlı olacak, herkes blog kuramayacak, herkes her siteye ulaşamayacaktı. Google olmayacaktı. İletişim olanakları çok daha kısıtlı olacaktı. Açık bir web olmasa belki akıllı telefonlar bile olmayacaktı.
Tim Berners-Lee’nin web’i, tam anlamıyla herkese hayallerini internette inşa etme olanağı sağladı, fırsat eşitliğini internete taşıdı.
2012’de Tim Berners-Lee, bir patent davasında bilgisine başvurulmak üzere ‘web’in mucidi’ sıfatıyla bir Amerikan mahkemesine davet edildi. Kendisine ‘Web kimindir?’ sorusu sorulduğunda çok kısa bir yanıt verdi: ‘Hepimizin…’
Tim Berners-Lee’ye en içten teşekkürlerimizle…
30/7/2016, Selim Şumlu
Yazı İşleri Müdürü
PCnet ***
[1] NOT: WEMB Doktrini, BRICS’in de temelini teşkil ediyor.
Büyük Önder ATATÜRK’ün yurtta ve cihanda İKİ KEZ BARIŞ şiraında, siyonist emperyalizme karşı, EŞİT ve EŞGÜDÜMLÜ bir dünya düzenini savunuyor.
Kuşak ve Yol’un özünde de bu doktrin var.
MİLLETLERE İSTİKLAL,
İNSANLARA HÜRRİYET!
KİŞİ HAKLARINA SAYGI,
CANLIYA YAŞAM HAKKI,
ÇEVREYLE YEŞİL BARIŞ.