HAZAR-BASRA KANALI

– HAZAR DENİZİNDEN FARS KÖRFEZİNE KANAL PROJESİ ..
– RUSYA, AZERBAYCAN, TÜRKMENİSTAN ve KAZAKİSTAN; BU KANAL İLE HİNT OKYANUSUNA AÇILACAK ..
– ÇİN DE PROJEYE DESTEK OLACAK ..

– 1997 yılında da dündeme gelen projeyi engellemek için ABD baskı uygulamıştı..


İran’ın Moskova Büyükelçisi Senai: Moskova ile Hazar Denizi ve Fars Körfezi’ni birleştirmeyi görüşüyoruz

FHA- İran’ın Rusya Büyükelçisi Mehdi Senai, Tahran ve Moskova, Hazar Denizi ile Fars Körfezi arasında büyük bir kanal inşa etme projesini görüştüklerini açıkladı.

09 Nisan 2016
Fars Haber Ajansı

FHA- Sent Petersburg’da bir oturumda konuşan Büyükelçi Senai, İran ve Rusya, Hazar Denizi ile Fars Körfezi arasında bir kanal inşa etme projesini görüştüklerini belirtti.

Senai ayrıca, yakın gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili sevindirici haberlerin açıklanacağını kaydetti.

Bundan önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran, Rusya ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kuzey – Güney koridoru üzerinde müzakerelere ivme kazandırmayı kararlaştırdıklarını açıklamıştı.

Bu koridor Rusya’yı Azerbaycan üzerinden İran’a bağlıyor.

http://tr.farsnews.com/world/news/13950121000292

pS1. Ayrıca bknz.

İran’dan, Tüm Dengeleri Alt Üst Edecek Dev Proje: Hazar Denizi-Basra Körfezi Geçiş Kanalı Projesi

March 1, 2016

İran, Nükleer Programından dolayı maruz kaldığı ambargo ve yaptırımlardan kurtulur kurtulmaz, Ortadoğu’nun ve İpek Yolu’nun jeopolitik/ekonomik dengelerini sonsuza dek değiştirecek bir projeyi, Hazar Denizi-Basra Körfezi Geçiş Kanalı Projesi‘ni hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Zor günlerinde her zaman yanında bulunan dostları Rusya ve Çin desteğinde, Dünya Tarihi’nin en büyük kanal projesini başlatmak isteyen İran, 10 Milyarlarca Dolar kaynak gerektiren bu mega proje için, özel sektörün de desteğini almayı planlıyor.

Rusya’nın, Çarlık Döneminden beri en büyük hayali olan sıcak denizlere inme gayretlerinin nihayet son bulacağı bu kanal projesi ile birlikte Hazar Denizi Yeraltı Zenginliklerinin Dünya Pazarlarına, herhangi bir Petrol Boru Hattına ve Süveyş/Panama gibi kanallara gerek kalmaksızın taşınması sağlanacak. Ayrıca İran, Hazar Denizi’nde bulunan Rus Donanma Kuvvetleri’nin Basra Körfezine ve Hint Okyanusuna ulaşmasına imkan tanıyarak, Basra Körfezindeki gücünü arttırmayı, ABD Donanması’nın bölgedeki etkinliğini sona erdirmeyi düşünüyor.

Tayvan’la yaşadığı her sorunun ardından ABD Uçak Gemilerini bölgesinde gören Çin Halk Cumhuriyeti’nin de, bu stratejik projeye destek olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Hazar Denizi’nin diğer 3 ülkesi Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın da, projeyi yakından takip edeceği ve yeraltı enerji kaynaklarının Dünya’ya ulaştırılmasında bu güzergahı kullanabileceği değerlendiriliyor.

Yaklaşık 200 yıllık bir rüya olan ‘Hazar Denizi-Basra Körfezi Kanal Projesi’ daha önce, 1997 yılında gündeme gelmiş, Amerika Birleşik Devletleri, projenin durdurulmaması halinde İran ve kanalın yapımına katılacak şirketlere yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Hazar Denizi-Basra Körfezi Geçiş Kanalı Projesinin 700 kilometre uzunluğunda olması planlanıyor. Panama Kanalı’nın 77 km olduğu düşünülürse, 9 kat büyüklüğündeki bu projenin boyutları daha iyi anlaşılıyor.

http://www.turcomment.com/#!%C4%B0randan-T%C3%BCm-Dengeleri-Alt-%C3%9Cst-Edecek-Dev-Proje-Hazar-DeniziBasra-K%C3%B6rfezi-Ge%C3%A7i%C5%9F-Kanal%C4%B1-Projesi/cjds/56d5cc5e0cf2bc6add1473a2