Siyonizmin taktiklerindendir.
Dolayısıyla da, onların goyimi süfyanilerin.
Bir gerçeği, ya ört-bas eder, gizlerler.
Ya da sulandırırlar.
İşte, ENSAR örneği.
Hep birlikte izliyoruz…
Günlerdir bir Turkcell anti-propagandası aldı başını gidiyor.
‘Ben zaten T.cell kullanmıyorum’ diyenden, ‘Vodafone ve/ya Ttnet abonesi olmakla övünene’ değin; paylaşımlar yorumlar yağıyor.
YaHU arkadaşlar…
Millī kuruluşlarımızdan Türk Telekom’un %50’den fazla hissesi siyonist güdümlü selefilere peşkeş çekilmedi mi?
Yine yerli sermaye şirketlerimizden biri olan Telsim, yabancı istihbarat örgütlerine (Mossad-Cia-MI6) bilgi sızdırdığı bilinen Vodafone’a teslim edilmedi mi?
Geçmişte, marlboro sigarısını protesto edip k.çında amerikan marka kotla gezenlerin durumuna benziyor yaşadıklarımız.
EnsarCI sapıkları unuttuk, T.cell’le kafayı bozduk sanki…
İyisi mi tüm tlf. hatlarımızı iptal edelim; internet de kullanmayalım.
Böyle daha samimi oluruz.
Ya da bilip bilmeden konuşmayalım.
Emin olmadığımız bilgiyi yaymayalım.
Dinci tecavüzcü ırz düşmanı yaratıkların ekmeğine yağ sürmeyelim.
Tcell‘i aşağılarken de diğer operatörlerin gönüllü reklamını yapmayalım.
Sözümüz meclisten dışarı (no offense).
Sürç-i lisan ettiysek affola.
26 Ağustos bloğu
pS1.
İlgilenen okurlar için ayrıntılar:
Turkcell – Vodafone – Türk Telekom
…
Yerli bir şirketimiz vardı.
TÜRK MÜHENDİSLERİ reklamlarını izlerdik.
Dünyada GPRS’i kullanan üçüncü firmaydı.
Dünyada GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA teknolojisini İLK kullanan firmaydı.
Ve Osmanlı’nın sözde fatih’i Mehmed’in (Ulubatlı Hasan’la birlikte İstanbul’u FETH eden) Çandarlı Halil Paşa’ya uyguladığı MÜSADERE misali ( https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCsadere ); AKP tarafından UZAN grubuna MÜSADERE uygulandığında ( http://www.gazetevatan.com/kacak-uzanlar-in-mallarina-musadere-806914-ekonomi/ ), o MİLLİ şirkete de el konuldu.
Biliyorsunuz: TELSİM Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.
Sahip çıkamadık, milletçe.
Satıldı.
Biliyorsunuz: VODAFONE
(Bakınız: pS2)
Peki ya Türk Telekom?
Söylemeye gerek var mı bilmiyoruz.
Bilen biliyor ya da (bilenler bilmeyenlere değil) bilmeyenler bilenlere anlatsınlar.
Çünkü taşları bağlayıp itleri salıyorlar bu ülkede. (Öyle ki; bilenler susuyor ve/ya susuturuluyor, bilmeyenler konuşuyor.)
(Bakınız: pS3)
ÖRNEK haberler…
pS2. VODAFONE
Vodafone, (Londra yakınlarında, Berkshire) 1991 yılında kurulmuş olan Newbury merkezli uluslararası bir İngiliz cep telefonu şirketidir.
… Telsim, TMSF’in el koymasının ardından yapılan 28 Aralık 2005 tarihindeki açık arttırmayla, 4.55 milyar dolara Vodafone tarafından satın alındı. Böylelikle Vodafone, 24 Mayıs 2006 tarihi itibariyle Türkiye’de resmen hizmete başlamış oldu.
( https://tr.wikipedia.org/wiki/Vodafone )
20 Aralık 2000
ingiliz menseli dunyanin en buyuk kablosuz telefon sirketi..
( https://eksisozluk.com/entry/289521 )
06 Haziran 2014
VATAN
Vodafone’dan küresel telekulak itirafı
29 ülkede faaliyet gösteren dünyanın ikinci büyük cep telefonu firması Vodafone’dan istihbarat servislerinin başını ağrıtacak bir rapor geldi. Firma, faaliyet gösterdiği 29 ülkeden 6 tanesinde istihbarat servislerinin yasal izin olmaksızın telefon ağlarına girerek dinleme yapabildiğini açıkladı.
İngiliz iletişim firması, ağlara sızılarak cep telefonu kullanıcılarının yerini de tespit edebildiğini duyurdu.
Türkiye açıklanmadı
Vodafone ağlara direkt erişim sağlayabilen bu ülkelerin isimlerini ifşa etmedi. Diğer ülkelerdeyse, yasal talep yoluyla dinleme yapıldığı belirtildi. Vodafone’un raporuna göre geçtiğimiz yıl İtalya’da 600 bin, İspanya’da 48 bin telefon görüşmesine ait bilgi talebinde bulunuldu.
Raporda, Türkiye’nin de aralarında olduğu 9 ülkeye ait veriler ise, yerel yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle açıklanmadı. Verilerin açıklanmasına izin vermeyen diğer ülkeler şöyle: Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya, Güney Afrika.
İnsan hakları grupları, Vodafone’dan dinlemelere izin vermemesini istedi.
( http://www.gazetevatan.com/vodafone-dan-kuresel-telekulak-itirafi-645368-dunya/ )
15 Aralık 2006
HÜRRİYET
Yunanistan’da Vodafone’a telekulak cezası
Yunanistan’da, geçen yıl Şubat ayında, Başbakan Kostas Karamanlis ve üst düzey yetkililerin bulunduğu yaklaşık 100 kişinin cep telefonlarının dinlenmesi olayına adı karışan GSM operatörü Vodafone‘a, 76 milyon Euro para cezası verildiği bildirildi.
Vodafone’un ceza için yargıya başvuracağı belirtiliyor. Atina Haber Ajansı, Haberleşme Gizliliğini Koruma Kurulu’nca (ADAE), dün Vodafone’a söz konusu para cezasının verildiğicezanın 15 milyon Euro’sunun, soruşturmayı zorlaştırdığı ve ADAE’ye bilgi vermediği gerekçesiyle, geri kalan kısmının ise dinlenen telefon başına belirlenen miktar üzerinden verildiği kaydedildi. Olaya “Vodofongate” adını yakıştıran Yunan basını, 2004 Atina Olimpiyatları öncesinden 10 Mart 2005’e dek “devletin zirvesinin” dinlendiğini yazmıştı.
( http://www.hurriyet.com.tr/yunanistan-da-vodafone-a-telekulak-cezasi-5616737 )
08 Mart 2011
Serhat Ayan, TKNLJ
Vodafone sistem açığı yüzünden ceza aldı
… BTK’nın ilgili metni şöyle:
“My Vodafone servisinde abonelere ait fatura detaylarının başkaları tarafından görüntülenebilmesine imkân tanıyan bir güvenlik açığının oluştuğu…”
( http://www.tknlj.com/vodafone-sistem-acigi-yuzunden-ceza-aldi/ )
pS3. TÜRK TELEKOM
Türk Telekomünikasyon A.Ş. hisselerinin yüzde 55’i Oger Telekomünikasyon A.Ş., yüzde 30’u Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Geriye kalan yüzde 15’lik hissesi halka arz edilmiştir.
( https://www.turktelekom.com.tr/hakkimizda/Sayfalar/ilk-bakista-turk-telekom.aspx )
Saudi Oger
Saudi Oger Ltd, is a Saudi construction company, incorporated in January 1978 with its headquarters in Riyadh.
( https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Oger )
Ojer Telekomünikasyon A.S.
GROUP STRUCTURE
– OTAS
– TÜRK TELEKOM
– AVEA
– TTNET
– TÜRK TELEKOM INTERNATIONAL
– ASSISTT
– EUROWEB
– INNOVA
– SEBIT
– ARGELA
– TÜRK TELEKOM MOBILE (EUROPE)
– CELL C
– CYBERIA
( http://www.ogertelecom.com/otas.html )
07 Temmuz 2005
Yalçın Bayer, Hürriyet
Telekom’u alan ‘Oje’ firmasını tanıyalım
YURTDIŞINDA, Türk firmalarının önemli projelerinde imzası olan, bu arada Suudi Arabistan’da 10 yıl çalışan Makine Yüksek Mühendisi Aslan Özmen, Türk Telekom ihalesini kazanan ‘Oger Telekom’u tanıtıyor:
Oger Telekom 2 milyon nüfuslu, ihracatı 100 milyon $, ithalatı 4 milyar $ olan küçük bir Lübnan firmasıdır. Bir inşaat, müteahhitlik firması olarak Lübnan’lı Refik Hariri tarafından Fransızlarla ‘Saudi Oger’ adıyla 1978‘de kurulmuştur. Oger bir Fransız adıdır ve ‘Oje’ diye okunur. Şirket bir Suudi şirketidir. Petrol fiyatlarındaki patlama sonrasında kraliyet ailesine ait tüm sarayları (Riyad, Cidde, Taif ve Mekke) inşa etmiştir. Kendisi ihaleye girmez. Kralın çağrısı ve emri üzerine sarayı masal gibi yapar ve faturası ödenir. Bilahare; şirketin büyümesi üzerine Oger firması adını bırakarak, ortaklıktan ayrılmıştır. 1991 Körfez Savaşı’ndan sonra Suudi Arabistan’da altyapı, elektrik santralı, gaz ayırma fabrikaları, boru hatları gibi teknolojik projeler önem kazanmıştır. Saudi Oger bu konuda işbirliği amacıyla Türk firmalarıyla temasta bulunmuş, sonra da bu konuda tek başına yine ihalesiz büyük işler almıştır.
Arap ve Suudi karakteri icabı büyük adamlar! İhaleye girmezler. Kral ve cumhurbaşkanlarıyla doğrudan temas edip işi bitirirler. ‘İhale’ onların uygulamalarında yoktur. Türklerle temaslarında hep Osmanlı özlemi dile getirilir. Nasıl kardeş olduğumuz, neden Batı’nın bizi ayırdığı teması el ele tutuşularak işlenir! Bizim pro-Suudi işadamlarımız hep bu özlemle tutuşur ve komisyoncu olarak bu işlerden komisyon almayı beklerlerdi. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir hükümet buna yanaşmamıştı. Eskiden de tevessül edilmiş, onlara kibarca ihaleye katılın denilmişti.
Refik Hariri hem Suudi hem de Lübnan vatandaşıydı. Bugüne kadar esas işi ve yeri Suudi Arabistan‘dır. Bilahare; Suudi Kralı’nın izni ve Lübnan halkının isteğiyle 1978’deki küçük firmanın sahibi Refik Hariri 1998’de Lübnan Başbakanı olmuştur. Refik Hariri, o zaman yıkık dökük Lübnan’da çok zengin bir müteahhit olarak çeşitli imar hareketlerinde bulunmuş, havaalanı, Oger Telekom gibi şirketlerle Lübnan ekonomisine hakim olmuştu. Muhalefetin suiistimal suçlamaları üzerine başbakanlıktan ayrılmak zorunda kalmış, daha sonra da suikasta uğramıştı. Lübnan, dış yardımlara muhtaç iken ve Arap ülkelerinin sermayesi ve yardımlarıyla yaşarken, Türkiye’ye nasıl sermaye aktaracaktı? Belki Saudi Telecom veya Dubai’nin Etisalat’ı Türk Telekom’u satın alabilirlerdi. Çünkü bunlar devlet şirketi olup çok zengindirler. Petrol gelirini harcayacak yer aramaktadırlar. Nitekim Etisalat-Çalık grubunun 6.5 milyar $’lık peşin teklifi buna örnek sayılmalıdır.
2000 yılında Türk Telekom (TT) teknolojide Saudi Telecom ve Etisalat’tan fersah fersah üstündü. TT’nin 3 adet Türksat uydusu ve radyolink sistemleri mevcuttur.
İŞÇİLER DİKKAT
Oger firması, müteahhit firma kökenli olup, işi birilerini ütmektir. Şimdi sendikacılar ve beyaz yakalı TT çalışanları lütfen kulak kesilsinler! Tüm işçilerini Bangladeş, Sri Lanka ve Çin’den seçer. Ortalama ücretleri 80-200 $/aydır. Ortadoğu ülkelerinde sendikal hak olmadığından, düzen insan ticareti üzerine kurulmuştur. Şirketler insan ticaretinden büyük kârlar ederler. Nitekim, gazetelerde ‘Oger Telekom 20.000 işçiyi süzgeçten geçirecek’ diye bir haber vardı. Türk işçilerinin durumu şimdiden dikkate alınmalıdır.
Beyaz yakalılara gelince… Lübnan Amerikan Üniversitesi mezun ettiği elemanları Suudi Arabistan istihdam eder. Lübnan’da yeteri kadar işyeri olmadığından Lübnanlılar tüm bankacılık, sigorta, muhasebecilik, audit sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaparlar. Demek ki artık onları ülkemizde göreceğiz.
Özelleştirme bayramımızı kutluyorum.
( http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2005/07/07/669120.asp )
( https://eksisozluk.com/entry/7817107 )
23 Ocak 2014
Hürriyet
Prof. Dr. Osman COŞKUNOĞLU-22. ve 23. Dönem Milletvekili
Öger Telekom’un gayrimenkul satışı ne kadar uygundur
CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a zor sorular yöneltiyor.
“Türk Telekom özelleştirilerek 2026 yılına kadar Oger Telekom’a verilmiştir. Bu özelleştirme bir varlık satışı değil, imtiyaz sözleşmesidir. İmtiyaz sözleşmesinin 38. maddesinde sözleşmenin sona ermesi ve yenilenmesi halinde, Türk Telekom sisteminin işleyişini etkileyen tüm teçhizatın bütün fonksiyonlarıyla çalışır vaziyette ve teçhizatın kurulu bulunduğu taşınmazların kuruma bedelsiz devrini öngörmektedir. Ancak bu maddeye ve Danıştay’ın kararlarına rağmen Oger Telekom sürekli arsa ve bina satışı yapmaya devam etmektedir. Verilen satış ilanlarında da ‘sahibinden satılıktır‘ diye yazmaktadır. Kimin sattığı belli olmayan bu arsalar ve binaların araştırılınca Türk Telekom A.Ş’ye ait yerler olduğu görülmüştür” diyen Işık, şu soruları yöneltiyor:
“Oger Telekom’un arsa ve bina satış yetkisi var mıdır? Bugüne kadar ne kadar bina ve arsa satışı yapılmıştır? Bu yapılan satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir? Bu satışlar yapılan sözleşmeye uygun mudur? Danıştay’ın kararları neden dikkate alınmamaktadır? Gazetelere verilen ilanlarda ‘sahibinden satılıktır’ yazan, kurum veya kişi belirtilmeyen bu yerlerin sahibi kimdir?
Bu satışlar yapıldıktan önce veya sonra herhangi bir devlet kurumundan izin alınmış mıdır?”
( http://www.hurriyet.com.tr/terkos-a-deniz-suyu-mu-veriliyor-25639179 )
( https://eksisozluk.com/entry/39907659 )
11 Temmuz 2005
HABER 7
Aydınlık: Telekom’u Araplar değil İngilizler aldı
Doğu Perinçek’in başında olduğu Aydınlık dergisinin bu haftaki kapak konusu Türk Telekom’u alan şirket ile ilgili. Aydınlık’ın iddiasına göre Arap şirketinin arkasında İngiliz gizli servisi MI-6 var.
Aydınlık gazetesindeki haberin tümü:
Telekom ihalesini, Saudi Oger adlı Arap şirketi aldı. Rus ve Ortadoğu kaynaklarından Aydınlık’a ulaşan bilgiye göre Arap şirketinin arkasında İngiliz gizli servisi MI-6 var. Şirketin mali kaynağını Araplar sağlarken, teknik elemanlar, danışmanlar ve üst düzey yöneticilerin büyük çoğunluğu İngiliz. Şirketin kurucusu Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin Ortadoğu’da İngilizlere en yakın isimlerden biri olduğu bilinen bir başka gerçek.
Aydınlık’ın Rus kaynaklardan aldığı bilgiye göre Telekom ihalesini alan Arap şirketinin arkasında İngiliz gizli servisi MI-6 var. Aydınlık Ortadoğu Bürosu’nun yaptığı araştırmalara göre şirket Suudi Arabistan’da kuruldu ama Arap dünyasında her zaman İngilizlere en yakın şirket olarak tanındı. Saudi Oger, mali kaynağı sağlarken şirketin teknik işlerini İngilizler yürütüyor. Üst düzey yöneticilerinin büyük kısmı İngiliz olan Saudi Oger şirketi Ortadoğu‘da televizyon kanalları ve radyo istasyonları sayesinde büyük bir propaganda ağı oluşturmuş durumda.
KİLİT NOKTALARDA İNGİLİZ YÖNETİCİLER
Saudi Oger şirketinin kurucusu olan Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin İngilizlerle olan yakın bağı, Ortadoğu’da bilinen bir gerçek. Lübnan Hizbullahı, Hariri’nin İngiliz Gizli Servisi MI-6’yla yakın ilişkisi olduğunu sürekli vurguluyor. [pS5]
Oger Şirketi’nin telekomünikasyon konusundaki danışman şirketi ise British Telecom. Ancak Oger’in danışman kadro olarak gösterdiği kişiler İngiliz gizli servisi MI-6’nın ya doğrudan elemanı ya da MI-6’ya çok yakın. Oger’in danışman olarak gösterdiği kişiler British Telecom’a bağlı British Teleconsult International‘ın üst düzey müdürleri. Bazıları ise Oger şirketinde önemli görevler alıyor. Örneğin Oger adına Telekom ihalesine Genel Müdür sıfatıyla katılan Dr. Paul Doany, Britisih Teleconsult İnternational’in İdari Müdürü. İngiliz şirketin, özellikle strateji ve planlama bölümü ile Bilgi Teknolojileri bölümü yöneticilerinin İngiliz gizli servisiyle yakın ilişkide olduğu belirtiliyor. Bu bilgi hem Ortadoğu kaynakları hem de bazı Rus kaynaklar tarafından doğrulanıyor. İşte Oger şirketinin danışman olarak tanıttığı Britisih Telecom’un önemli yöneticileri…
1) Dr. Paul Doany: İdare Müdürü
2) Dr. Mabelle Sonnenschein: Strateji ve Planlama Şefi
3) Joe Jinah Haj Ali (Pakistan asıllı İngiliz): Proje Müdürü
4) Fred Coetzer: Operasyon Şefi
5) Mike Hughes: IT (Information Technologie) Müdürü
6) Paul Medlin: Müşteri Hizmetleri Müdürü
7) Martin Chambers: Lojistik Destek Ofisi Müdürü
RUM KESİMİ’NDE TELEKULAK DAVALISI İNGİLİZ DANIŞMANLAR
Oger şirketinin danışman olarak tanıttığı İngiliz British Telecom, Rum Kesimi’nde davalık. British Telecom Rum Kesimi’ndeki Agratur ve Dikelya İngiliz [biri İngiliz diğeri İsrail] askeri üslerinin iletişim ve murakabe faaliyetlerini de yürütüyor. Bu üslerde ‘iletişim casusluğu’ yapıldığı ve saniyede binlerce yazılı ve sözlü elektronik ve mobil görüşmelerin dinlendiği ve anında İngiltere’de MI-6’nın Yorksheir kentindeki deşifre merkezine iletildigi yönünde bilgiler Ortadoğu basınına yansımış durumda. Tabii Ortadoğu basını için haber değeri olan kısım British Telecom’un bir Ortadoğu şirketi olan Oger’le yakın ilişkisi. Şu anda Rum mahkemelerinde British Telecom’la ilgili telekulak davaları devam ediyor.
İSRAİL’LE İLİŞKİLER
Lübnan asıllı Suudi sermayeli şirketin İsrail’le de bağlantıları olduğu [ https://26august.wordpress.com/2015/12/19/yalandan-dusmanlar/ ] belirtiliyor. İddialara göre Lübnan Hizbullah’ı için birinci dereceden tehdit kapsamında yer alan Hariri ailesinin Saudi Oger şirketi, Ortadoğu’da kurduğu iletişim ağının, İsrail tarafından rahatça dinlenmesini sağlıyor.
Şirketin plan ve strateji müdürlüğünde çalışan üç üst düzey müdür yardımcısının yahudi olduğu belirtiliyor. İsimleri sır gibi saklanan bu kişiler şirketin genel müdürlükten sonra en değerli birimi olarak gösterilen plan ve strateji müdürlüğünde önemli yerler tutuyor.
Ayrıca Ortadoğu’da bilinen bir gerçeğe göre Arap ülkelerinde MOSSAD’a bilgi akışını sağlayan en önemli istihbarat birimi İngiliz dış istihbarat servisi MI-6. Üstelik Telekom’u alan Lübnan şirketinin ortağı da İtalya Başbakanı Berlusconi‘nin önemli ölçüde etkin olduğu Telecom İtalia! Berlusconi ailesi ve İtalyan mafyasının Ortadoğu bölgesinde en önemli ilişkilerini yahudilerle kurduğu da bilinen başka bir gerçek.
MI-6, MOSSAD, Dikelya, Agratur, Hariri ailesi… Bütün bunlar olur da CIA işe karışmamış olur mu?
PEŞİN Mİ, VADELİ Mİ TARTIŞMASI
Gelelim ihaleye? Oger’in Telekom’a ilgisi yeni başlamadı. Türk Telekom’u ele geçirmek için şirket daha önce üç kez teklif verdi. Ancak daha sonra bu tekliflerini geri çekti. Zira önce Telekom’un yüzde 51’lik hissesi kamunun elinde kalacaktı. Ama Telekom’un yüzde 55’inin satışı için ihale açılınca Saudi Oger şirketi hemen talip oldu.
Oger’in karşısındaki en yüksek teklifi veren ikinci konsorsiyumun yöneticileri, ihalenin Oger’e verildiği açıklandıktan sonra gazetelere konuştu. Etisalat Grubu’nun ortağı, Çalık Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Çalık, peşin ödeme teklifinde bulunduklarını vurguladı. Oger grubuysa, 1,3 milyar dolarını peşin, geri kalanı 5 yılda ödemeyi teklif etmişti. Peki iki şirketin teklifleri arasındaki fark ne kadar? Sadece 50 milyon dolar.
İşte bu olay, ihalenin ısrarla Oger’e verilmek istendiğini ortaya çıkarıyor. Nitekim ihalenin ardından üzerinde en çok durulan konulardan biri bu oldu. Ulaştırma Bakanı [2015-6 itibarıyla c.şeysi Erdoğan’ın gizli kabine başbakanı] Binali Yıldırım‘ın ‘henüz ihale sonuçlanmış değil’ yönündeki açıklaması tartışmaları körükledi. Diğer konsorsiyum adına konuşan Çalık, ‘6,5 milyar dolara ihaleyi bize verin, peşin ödeyelim, ihale şartnamesinde belirtilen yüzde 5’lik peşin ödeme indirimini de istemiyoruz’ dedi.
Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci apar topar basın toplantısı düzenledi. İhalenin sona erdiğini ve ihaleyi Oger Telekom’un kazandığını söyleyen Kilci, ‘ihale şartnamesine göre peşin ödeme seçeneğinin, taksitli ödeme seçeneğine göre herhangi bir öncelik ya da üstünlüğü söz konusu değil’ dedi. Kilci’nin kamu çıkarını hiçe sayan bu açıklaması, ihalenin, Oger’e verilmesi için önceden bazı pazarlıklar yapıldığı bilgisini doğrular nitelikte.
Hürriyet’in Ekonomi yazarı Vahap Munyar’ın hesabına göre, Etisalat’ın peşin 6,5 milyar dolarlık teklifi 8 milyar dolara denk. Munyar bunu şöyle açıklıyor: ‘Türkiye IMF’den yüzde 3,5-4 faizle borçlanıyor. Sözkonusu 6 milyar 550 milyon dolar IMF’den tek kalemde alınırsa ve geri ödemesi yüzde 4 faizle 5 yıla yayılırsa ne olur? IMF’ye ödeyeceğimiz para, 8 milyar dolara yaklaşır.’
ETİSALAT-ÇALIK GRUBU, NE OLDU DA DIŞARIDA KALDI?
Sektörde ‘İhalede en az 500 milyon dolarlık bir komisyon alındığı’ iddiası da dilden dile dolaşıyor. 500 milyon dolar, yani 675 trilyon Türk Lirası. İş dünyasında bu büyüklükte bir ihalede bu komisyonun gerçekçi olduğu kaydediliyor.
İHALEYİ OGER DEĞİL, BT VE TIM ALDI
İhaleye girme sürecinde sürekli küçük ortak olarak anılan Telecom İtalia Mobile (TIM)’i, Türkiye kamuoyu 555 ve 505 kodlu cep telefonu şirketi Avea’daki yüzde 40’lık hissesi ile tanıyor.
21 Haziran 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada, Türk Telekom ihalesine katılacak olan dört girişim grubu içinde, Etisalat, Koç ve Turktell’in her birinin altında birçok şirket sayılırken, Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu altındaki listede sadece iki şirket ismi bulunuyordu: Oger Telecoms L. L. C. ve Saudi Oger Ltd. Aynı açıklamada, ‘Türk Telekom İhale Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda aşağıdaki ortak girişim gruplarının ihaleye katılmaları onaylanmıştır’ denilerek de, sadece bu dört grubun ihaleye katılarak teklif verebilecekleri vurgulandı. Peki Oger’in gizli ortakları BT ve TIM nereden çıktılar?
YÖNETİM OGER’DE, KABLOLU TELEFON BT’DE, CEP TIM’DE
Oger Grubu, İtalyan TIM’i bir türlü herhangi bir kalıba sokamadı. Oger, önce ihaleye girerken küçük ortaklarının TIM olduğunu basına sızdırarak, haberlerde bu şekilde yer almasını sağladı. Türkiye kamuoyu da cep telefonu şirketi Avea’daki yüzde 40’lık hissesinden dolayı tanıdık olan İtalyan TIM firmasının Oger’in küçük ortağı olmasını çok fazla yadırgamadı. Ama bu plan yolunda gitmedi! Sonra Oger Grubu, yüzde 55’ini aldığı Türk Telekom’un yüzde 20’lik hissesini TIM’e devredeceği haberini yaydı. Oger’in bunu resmiyete de döktüğü ve bu yönde ÖİB’den ‘olur’ aldığı belirtiliyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da ÖİB’in verdiği izne dayanarak, ‘Oger Telecom, Türk Telekom’un yüzde 20’sini TIM’e satacak’ itirafında bulunuverdi.
Telaşlanan Oger yetkilileri 6 Temmuz Çarşamba günü Reuters ajansına şu açıklamayı yaptı: ‘Türk Telekom’un yüzde 20’sinin satılması hiçbir şekilde söz konusu değildir. Hisselerin tekrar satışına ihale şartnamesi ve işlem dökümanları 3 ila 5 yıl boyunca izin vermemektedir.’
OGER VE TIM’İN KONSORSİYUM DIŞI ÖZEL ANLAŞMASI [pS4]
Aydınlık, İtalyan TIM şirketinin Oger’le konsorsiyum dışı, özel bir anlaşması olduğu bilgisine ulaştı. Anlaşma bazı kaynaklarca 100 milyon Avroluk bazı kaynaklarca da 200 milyon dolarlık olarak tanımlanıyor. Bu anlaşmaya göre; Oger, TIM’e Türk Telekom’un yüzde 40 oranındaki Avea hisselerini devredecek. Böylece İtalyan TIM’in Avea’daki hisse miktarı da yüzde 80’e çıkmış ve Türk Telekom da GSM sektöründen çıkmış olacak.
Bu özel anlaşmadan dolayı, TIM’in Başkan Yardımcısı Giampaolo Zambeletti, Oger Grubunun Mali İşler Koordinatörü Muhammed Hariri ile birlikte, ÖİB Başkanı Metin Kilci‘nin huzurunda Türk Telekom’un satış pazarlığında Oger komisyonunun içinde hazır bulundu. Bu görüntü, televizyonlardan canlı yayınlanan ihale görüntülerine de yansıdı. Hatta, Oger’in ihalede en yüksek teklifi vermesinin kesinleşmesinin ardından, Oger’den daha fazla TIM’ciler sevindi.
Zambeletti, ihaleden sonra şunları söyledi: ‘TIM, Oger ile Avea şirketini beraberce yönetecek ve dünyada da gözlemlenen sabit hat ve cep telefonu işlemlerinin bir ortak noktada buluşmasını bu özelleştirme çerçevesinde gözlenmesini bekliyoruz.’
İMTİYAZ SÖZLEŞMESİ TK MEVZUATINA AYKIRI!
Aydınlık, bu karışık ortaklık ya da hisse devirlerinin mevzuata uygun olup olmadığını da araştırdı ve ihaleyi iptal ettirecek bilgilere ulaştı. Aydınlık’ın araştırması sonucunda, Oger’in gizli ortakları olan İngiliz British Telecom ve İtalyan TIM ile yasal olarak hiçbir ortaklık yapamayacağı ortaya çıktı. Telekomünikasyon Kurumu mevzuatına göre; Oger’in kurduğu ortaklık mevzuata uymadığı için Oger’in imtiyaz sözleşmesinin onayı da zora girebilir!
Telekomünikasyon Kurumu’nun yönetmelikleri, normal görünen ihale sürecinde birden çok şaibeye ışık tutuyor. Bu gizli ortaklıklar, mevzuat açısından Oger Grubunu zor durumda bırakacağa benziyor.
26 Ağustos 2004 tarih ve 25565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 34’üncü maddesinin ‘b’ fıkrası şöyle:
‘İmtiyaz sözleşmesi ile yetkilendirilen işletmeci, bu lisansı Türkiye’de aynı hizmet ve altyapıya ilişkin lisans almış olan şirketlere, bu şirketlerin ortaklarına veya bu şirketlerin ortaklarının doğrudan veya dolaylı bir biçimde hisse sahibi oldukları ya da başka yollarla kontrolleri altında bulundurdukları şirketlere ve iştiraklerine ve bunların tamamının yöneticileri ile birinci ve ikinci dereceden kan ve sıhri hısımlarına hangi surette olursa olsun devredemez.‘
İhaleyi kazandığı ilan edilen Oger Grubuyla devir aşamasına gelindiğinde imtiyaz sözleşmesinin imzalanması gündeme gelecek. Bu sözleşme daha sonra İdare Mahkemelerinin en üst organı niteliğinde olan Danıştay‘ın görüşüne sunulacak. Uygun görüş çıkarsa son olarak bu imtiyaz sözleşmesini Telekomünikasyon Kurumu da onaylayacak. Ama mevzuat tüm bu sürecin aksamadan yürümesine izin vermiyor! İtalyan TIM, imtiyaz sözleşmelerini olanaksız kılan bir rol oynuyor.
Bu süreçlerden de önce de ilk sınav, ihalenin Rekabet Kurulu’nda incelenmesi sırasında verilecek. Rekabet Kurulu, ihaleyi alan ortaklığın ‘rekabeti bozucu bir etkisinin olup olmayacağını’ inceleyecek. Kurul’un 30 gün inceleme süresi bulunuyor. Burada, ihaleye giren şirketlerin Türkiye’de yatırımının olup olmadığına ve tekelleşmeye bakılacak. İtalyan TIM bu sırada yine gündeme gelecek.
( http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/101931-aydinlik-telekomu-araplar-degil-ingilizler-aldi )
( http://www.pcteknik.net/internet-dunyasi-yeni/36134-turk-telekom65533u-ingiliz-istihbarati-mi-aldi.html )
07 Kasım 2008
GÜNCELMEYDAN
Telekom’un gizli ortağı kim?
Kılıçdaroğlu özelleştirmeden sonraki indirime dikkat çekerek gizli ortağı sordu.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kurumlar vergisi oranının niçin Türk Telekom’un özelleştirilmesinden sonra indirildiğini, bu suretle birilerinin, Türk Telekom’a üçüncü bir ortak olup olmadığını sordu.
Kılıçdaroğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin Olağanüstü Genel Kurulunun 14 Kasımda yapılacağını, bu toplantıda yeni yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile murahhas azaların seçileceğini söyledi.
“AKP iktidarınca bir özelleştirme başarısı olarak sunulan ama gelinen noktada şaibeli bir özelleştirmenin bütün unsurlarını taşıyan Türk Telekom’la ilgili bazı gelişmeleri kamuoyunun dikkatine sunmak istediğini” ifade eden Kılıçdaroğlu, Türk Telekom’un özelleştirilmesi sonrası kurumlar vergisi oranının düşürülmesinin, Oger Telekom’a milyonlarca dolarlık ek maddi menfaat sağladığını iddia etti.
Kılıçdaroğlu, “Niçin kurumlar vergisi oranını, özelleştirmeden önce indirmediniz de özelleştirme bittikten sonra indirdiniz? Bunun karşılığında kim ne kadar çıkar sağladı? Sağlanan bu çıkar, birilerinin sermaye payı olarak mı düşünülmüştür?” diye sordu.
( http://www.guncelmeydan.com/pano/telekom-un-gizli-ortagi-kim-t16953.html )
…
pS4. Ayrıca:
– Ruslar’dan flaş Turkcell hamlesi (07 EYLÜL 2015, Sözcü : http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/ruslardan-flas-turkcell-hamlesi-930106/ )
– Avea ve TTNET, Türk Telekom çatısı altında birleşti (26 Ocak 2016, Sabah : http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/01/26/avea-ve-ttnet-turk-telekom-catisi-altinda-birlesti )
– Turkcell: Ensar Vakfı’nı desteklemeye devam edeceğiz (25 Mart 2016, Karşıgazete : http://kazete.com.tr/haber/turkcell-ensar-vakfini-desteklemeye-devam-edecegiz_47103 )
– Rus Alfa Telecom Turkcell hissesini satışa çıkardı (28 MART 2016, Habertürk : http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1216258-rus-alfa-telecom-turkcell-hissesini-satisa-cikardi )
…
pS5.
Aydınlık diyor ki:
– “Lübnan Hizbullahı, Hariri’nin İngiliz Gizli Servisi MI-6’yla yakın ilişkisi olduğunu sürekli vurguluyor.”
Siyonist emperyalizm güdümlü medya ne diyor?
Bakalım, (biri dış biri iç) iki örnek:
– Nasrallah: İsrail Hariri’yi izliyordu (10 Ağustos 2010, BBC Türkçe : http://www.bbc.com/turkce/haberler/2010/08/100810_nasrallah_hariri.shtml )
– Refik Hariri’yi İsrail öldürdü (11 Ağustos 2010, Milliyet : http://www.milliyet.com.tr/refik-hariri-yi-israil-oldurdu/dunya/haberdetay/11.08.2010/1275019/default.htm )
Gördünüz mü ALGI’yı?
Nasıl da ustalar, değil mi?
Ustaca (kıvırtmıyor) kıvırıyorlar…
NASRALLAH’ın yani Lübnan Hizbullah’ı liderinin ağzından “Hariri’yi İsrail öldürdü” ALGISI kamuoyuna pompalanıyor.
Onlar da zaten bunu söylüyorlar.
Ama siyonizmin tekelindeki medya öyle bir taktik izliyor ki;
1) Hariri İSRAİL düşmanı İMİŞ de bu yüzden İsrail tarafından öldürülmüş. Ya da;
2) Hariri’yi Lübnan Hizbullahı öldürMÜŞ.
Seç beğen diyorlar.
Nasrallah ne diyor:
– “Hariri suikastını kullanarak Suriye’yi Lübnan’dan çıkardılar. Bugün de aynı olayı kullanarak Hizbullah’ı karalamaya çalışıyorlar.”
Aydınlık ne diyordu?
– “Lübnan Hizbullahı, Hariri’nin İngiliz Gizli Servisi MI-6’yla yakın ilişkisi olduğunu sürekli vurguluyor.”
Peki, MI6 kimdir, necidir?
Tıpkı Cia gibi; o da Mossad kontrolünde değil midir?
Dahası; biri Mossad’ın UK diğeri US şubeleri değil midir?
MI6 (ya da CIA) ile işbirliği ve/ya yakın ilişki içinde olan birinin, MOSSAD’ın bilgisi dışında hareket edebileceğini düşünebilir miyiz?
Zaten ne diyordu Aydınlık?
– “Arap ülkelerinde MOSSAD’a bilgi akışını sağlayan en önemli istihbarat birimi İngiliz dış istihbarat servisi MI-6.”
Başkaca ne diyordu Aydınlık:
– “Lübnan Hizbullah’ı için birinci dereceden tehdit kapsamında yer alan Hariri ailesinin Saudi Oger şirketi, Ortadoğu’da kurduğu iletişim ağının, İsrail tarafından rahatça dinlenmesini sağlıyor.”
…
pS6. YORUMSUZ :
– Turkcell’den yapılan açıklama:
– “Saygıdeğer kamuoyumuzun bilmesini isteriz ki, doğrudan öğrencilerimize giden burslarla, biz herhangi bir vakfı, derneği veya sivil toplum kuruluşunu değil, öğrencilerimizin eğitimini destekliyoruz.”
( http://www.yorumsuzhaberler.com/gundem/ensar-vakfi-ile-turkcell-in-baglantisi-nedir-turkcell-neden-mi-ensar-vakfini-destekliyor-h2695.html )
…